Bag Savannahs flotte facader finder man de mørke historier

Savannahs historie

Savannah byder gæstfrit alle besøgende hjerteligt velkommen, og den interesserede kan fordybe sig i de amerikanske sydstaters historie på både godt og ondt, især Savannahs historie, den typiske sydstatsarkitektur, masser af kunst, særegen litteratur og det traditionelle køkken.

Vi krydser hængebroen over Savannahfloden og lander mere eller mindre på havnen i Savannah, den ældste by i delstaten Georgia. Den blev grundlagt i 1733 og er dermed efter amerikansk målestok ikke bare gammel, men ældgammel. Med til Savannahs historie hører også, at byen er så bedårende, at selv fremadstormende nordstatstropper ikke nænnede at ødelægge den under borgerkrigen (1861-1895).

River Street ved havnen i Savannah. Foto: Visit Savannah.
Havnen i Savannah

Med sin beliggenhed ved Savannahfloden og Atlanterhavet blev byen efter grundlæggelsen lynhurtigt en af de vigtigste og mest velhavende havnebyer i Syden. Rigdommene kom fra handel med bomuld, ris og slaver, som ofte ankom direkte til Savannah fra Vestafrika.

Havnen i Savannah er stadig en af de travleste i Nordamerika, men havnefronten – River Street – er i dag også en attraktion med masser af barer, restauranter, souvenirbutikker, marked og flere gode hoteller. Nedenfor Hyatt Regency ligger der turistfloddampere, der flere gange dagligt tilbyder guidede flodture mod betaling. Lidt længere nede ad havnefronten lægger små færger til og fra som er gratis at benytte for både lokale og besøgende.

Savannahs historie
Et af de gamle pakhuse på havnen i Savannah, som i dag fungerer blandt andet som restaurant.
The Waving Girl

Havnefronten er moderniseret, men har mange steder bevaret det rustikke havnemiljø med rå pakhuse, den gamle bomuldsbørs og andre historiske bygninger. For enden af River Street står en statue af en vinkende pige og hendes hund. Pigen Florence Martus (1868-1943), som hver dag i 44 år hilste skibene i havnen enten velkommen eller farvel ved at vinke med et lommetørklæde eller en lanterne. The Waving Girl er en del af Savannahs historie.

Savannahs historie bag de fine facader

Vi forcerer de stejle stentrapper fra River Street og havnefronten og står efter få skridt i det historiske kvarter. Vi forstår pludselig, hvorfor general Sherman bad om, at Savannah ikke blev ødelagt. Rundt om de små, grønne byparker, som der er 22 af i alt, ligger det ene smukke gamle palæ efter hinanden. Palæer og villaers søjlebårne terrasser, egetræer med spansk mos hængende fra grenene, palmer og haver er velholdte og skaber præcis dén sydstatsstemning, som emmer af Borte med blæsten, store kjoler, af gamle traditioner, skønhed og gode, gamle dage.

Savannahs historie
Owens Thomas House er et af de mest kendte, historiske huse i Savannah.

Bag palæernes fine facader finder man dog den grimme side af Sydstaternes og Savannahs historie. De velhavende Savannahborgere holdt slaver, som ofte var stuvet sammen i særlige slavehytter bag de store hovedhuse. Slaverne boede og arbejdede under kummerlige forhold, familier blev splittet ad og ofte kunne slaver ikke bevæge sig frit rundt.

Besøg for eksempel Owens Thomas House i det historiske kvarter. Her er guider, der ikke maler historien rosenrød og som også viser de relativt velbevarede slavekvarterer for de besøgende.

Midnat i det gode og ondes have

Mercer Williams House på Monterey Square fortæller en anden historie, der fokuserer på antikvitetshandleren Jim Williams (1931-1990) private kunstsamling og klassiske møbelkunst. Den uofficielle historie om Mercer Williams House handler om Jim Williams og hans elsker Danny Hansford, som Williams blev sigtet for at have slået ihjel i huset. Williams blev dog senere frikendt, men hele historien er totalt tabu på besøg i huset, og guiderne bliver sure over at få spørgsmål om mordet. Mordet kom senere til at spille en stor rolle i bogen Midnat i det gode og ondes have og Clint Eastwood-filmen af samme navn.

Savannahs historie
Bird Girl-statuen står i dag på Jepson Center for the Arts i Savannah.
Bonaventure Cemetery

I både film og bog udspiller en central scene sig på kirkegården Bonaventure, der ligger lidt uden for byen. Selvom det er både højlys dag og ganske varmt, gyser det lidt i os, da vi kommer derud. Her står små forvitrede gravsten overgroet med mos side om side med store marmormausoleer, det vrimler med statuer af sørgende engle og andre figurer i smukt forfald og det hele er rammet ind af flagrende, sølvgråt og grønt spansk mos. Det var også herude, at skulpturen Bird Girl stod, men efter filmen havde haft premiere blev hun så populær, at hun måtte fjernes. Se hende i stedet på Jepson Center for the Arts på W. York Street midt i det historiske kvarter.

Savannahs historie
Bonaventure Cemetery i Savannah, Georgia er meget stor og på kirkegårdens hjemmeside kan gæster downloade et oversigtskort og andre nyttige ting.
Fru Wilkes spisestue

Bordene i Mrs. Wilkes Dining Room står dækket op med hvide duge, kølig iste og fade med frisklavet friturestegt kylling, bløde bisquits, gule majsmuffins, sød kartoffelsoufflé og brun sovs, når etablissementet slår dørene op kl. 11.00. Sådan har det været siden 1943. Spisestuen hører med til Savannahs historie, og den enkle, friske, veltillavede og dybt traditionelle sydstatskost hos Fru Wilkes er et trækplaster blandt både besøgende og lokale. Man kan ikke bestille bord, men møder bare op så tidligt som muligt og stiller sig i kø. Spisestuen, der ligger på W. Jones Street, åbner kl. 11 og lukker kl. 14. Man kan kun betale kontant.

Det lokale køkken

Det lokale køkken er en stor del af Savannahs historie. Det er også stærkt præget af byens beliggenhed ved floder og hav. Fra det sumpede lavland kommer østers, muslinger, rejser, krebs og krabber i spandevis til Savannahs restauranter. Rejer og krabber bliver blandt andet brugt i den populære Low Country Boil, en slags biksemad, der også indeholder krydrede pølser, kartofler og majs.

Savannahs historie
En stor portion Low Country Broil med blandt andet krabbeklør, rejer og muslinger.
Lidt fakta

Savannah ligger i delstaten Georgia i det sydlige USA, hvor klimaet typisk er varmt og fugtigt. Især om sommeren, der kan blive meget varm og lummer. Bedste rejsetidspunkter er forår og efterår.

Lad bilen stå på hotellet. Det er let at komme til Savannah i bil fra fx Atlanta. Interstate 16 ender bogstavelig talt midt i det historiske område, men lad bilen stå på hotellet. Byen er overskuelig og man får meget mere ud af at spadsere. Desuden svært at finde parkering.

Der er ikke direkte fly til Savannah, men gode indenrigsforbindelser fra fx Washington, D.C., som SAS har flere direkte flyvninger til om ugen. Alternativt fly fra Danmark til Atlanta med mellemlanding og lejebil der fra.

Inspiration

Få mere inspiration til at udforske Savannahs historie på Visit Savannahs hjemmeside her.

Vinterlys over Las Vegas

Las Vegas om vinteren

Hvis du rejser til Las Vegas om vinteren, er det nok ikke for at få sne og is. Til gengæld kan du opleve et magisk, lysende vinterland i Las Vegas her til vinter.

Frem til den 20. januar kan besøgende i Las Vegas lade sig fortrylle af det verdenskendte eventyrland Global Winter Wonderland. Det har siden 2011 har begejstret børn og barnlige sjæle i adskillige amerikanske byer, og som nu for første
gang er kommet til Las Vegas.

Rejser til Las Vegas om vinteren – hele verden rundt

Her kan man på én aften rejse hele verden rundt, mens man nyder synet af de enorme lysende landemærker fra alle syv kontinenter – heriblandt Eiffeltårnet og Taj Mahal – der alle er udsmykket med miljøvenlige LED-pærer.

Las Vegas om vinteren
Lys over Las Vegas om vinteren. Foto: PR.

På det seks hektar store område kan man også blive fotograferet med julemanden, opleve forskellige shows samt gå på opdagelse i de mange madboder med retter fra både Kina, Middelhavet, Mexico, USA, Thailand og Italien. Adgang til det lysende eventyrland koster 23 USD for voksne og 19 USD for børn under 12 år.

Læs mere om Global Winter Wonderland her.

Læs mere om det nyeste, miljøvenlige hoteltiltag her. Husk også at tjekke hot yoga i Vegas ud. Læs mere om det her.

Andre sider med Las Vegas-indlæg

Hvis du har lyst til at læse om personlige rejseoplevelser i Las Vegas, anbefaler vi varmt at kigge på Annette og Tores blog Ontrip.dk. De kender Las Vegas godt, og har en lang række indlæg på bloggen, der handler om både det klassiske Las Vegas og den side af byen, man ikke altid når at opleve.

Vi anbefaler også at kigge forbi hjemmesiden Oplev USA, hvor du også kan finde flere forskellige indlæg om rejser til Las Vegas vinter og sommer – og ja, forår og efterår naturligvis.

Vinter i Philadelphia

Vinter i Philadelphia

Hvis turen går til Philadelphia – the City of Brotherly Love – i den nærmeste fremtid, er der nogle særlige begivenheder, der er værd at lægge mærke til. Vinter i Philadelphia kan være kold og der kan være sne. Men det er bare med til at gøre begivenhederne endnu mere vinterlige.

Nytår i Philadelphia: Mummers Parade

Hvornår: 1. januar 2019

Hvis du fejrer nytår i Philadelphia, bør du ikke misse byens legendariske parade. Den hedder The Mummers Parade, og er Philadelphias nytårstradition, som har rødder flere hundrede år tilbage. Det gør den til den ældste folkefest i USA. Tusindvis af mennesker, eller mummers, strømmer ned ad gaderne i farverige kostumer, som det har taget hele året at kreere sammen med selve indøvningen af showet. Det store optog begynder klokken 9 ved byens rådhus og fortsætter sydpå ad Broad Street til Washington Avenue. Om eftermiddagen kan de spektakulære ‘the Fancy Brigades’ opleves ved Pennsylvania Convention Center, hvis man tilkøber en billet.

Vinter i Philadelphia er allerede i gang: Blue Cross RiverRink vinterfest

Hvornår: Nu og indtil 3. marts 2019

Kom til RiverRinks vinterfest og oplev udsigten til Delaware River, mens du står på skøjter ved Philadelphias ikoniske havnefront, Penn’s Landing. Udover at være Philadelphias største udendørs skøjtebane, byder skøjtebanen også på ren vintermagi med overdådige lys, udendørs hyggeområde med bål og varmekabiner, der indbyder til dejlige stunder med varme drikke og søde sager. Dette års vinterfest markerer desuden sit 25-års jubilæum med flere specialbegivenheder gennem hele sæsonen.

Vinter i Philadelphia
Vinter i Philadelphia: Winterfest. Foto: PR.
Vinter i Dilworth Park

Hvornår: Nu og indtil 24. februar 2019

Endnu en vinterattraktion der er lig med vinter i Philadelphia og som du ikke må gå glip af er skøjtebanen, Rothman Institute Ice Rink. Den ligger i Dilworth Park lige ved siden af byens rådhus. Besøgende kan, udover en tur på isen, opleve den charmerende vinterhave, Dilworth Park’s Wintergarden. Den lyser op i vintermørket med blinkende lyssætninger, vinterplanter og festlige dekorationer.

Find vej til vinter i Philadelphia
I vintersæsonen er den nemmeste måde at komme fra de nordiske lande til Philadelphia via stopover-ruterne med Air France, KLM og Delta, Lufthansa og British Airways. Fra den 21. maj til den 21. oktober flyver Icelandair uden mellemlandinger mellem Reykjavik og Philadelphia.

Er du allerede i New York City eller Washington DC? Det tager kun 1-1,5 time med tog fra New York City, og 2 timer fra Washington DC til Philadelphia. Book dine togbilletter til Philadelphia på Amtrak.com

Her kan du få inspiration til andre udflugter fra Washington DC og her har vi skrevet om skyskrabere i New York.

Nyt fra Miami

Rejse til Miami

En rejse til Miami er ikke kun lig med strand, drinks og de smukke art deco-bygninger i Miami Beach. Det er for eksempel også chokolade! Læs mere om chokoladenyheder og andet godt fra Miami her.

Exquisito Chocolates

Siden i sommer har chokoladeglade turister på rejse til Miami haft mulighed for at besøge den prisvindende chokoladebutik Exquisito Chocolates, der er den første af sin slags i byen. Her er produktionen åben for alle interesserede, der på nært hold kan følge processen hele vejen fra bønne til bar.

Fabrikken har også en butik, hvor det er muligt at købe alt lige fra klassiske chokoladebarer til chokoladedelikatesser med trøffel.

Exquisito vandt for nylig hele tre priser hos ”Academy of Chocolate” i London – to for sine trøfler og én for sine chokoladebarer. Fabrikken ligger ved 8th Street og 27th Avenue, i udkanten af det historiske nabolag Little Havana. Se chokoladefabrikkens hjemmeside her.

Rejse til Miami
Chokoladetrøfler fra Exquisito Chocolatet. Foto: PR.
Skal du rejse til Miami i 2019?

Står du over for at skulle rejse til Miami i det nye år? Så hold øje med Miami Temptations.

Hvert år arrangerer turistrådet i Miami nemlig en række events under overskriften ”Miami Temptations” – et koncept, der gør det muligt at udforske Florida-favoritten til særligt fordelagtige priser.

I 2019 byder programmet bl.a. på kunst- og kulturfokus i januar, sundhed- og wellnessoplevelser i februar og marts samt særpriser på forlystelser og museer i april og maj.

Resten af året følger spa-rabatter i juli og august, særpriser på restaurantoplevelser i august og september og slutteligt fokus på underholdningstilbud – bl.a. til biografer og bryggerier – i oktober og november.
Læs mere om Miami til særpris her.

Miami på ny must visit-liste

Og nå, ja – så har det anerkendte rejseforlag Lonely Planet  for nyligt
offentliggjort en liste over ti byer, som rejselystne bør besøge i 2019.

På fjerdepladsen finder man Miami, der fremhæves som en solrig by med et særdeles rigt kulturliv. Foruden kunst, gastronomi og banebrydende, urbant
design nævner Lonely Planet også det nye Science Museum samt området Design District, med  spændende arkitektur, kunstinstallationer og kulturoplevelser.

Det og meget mere kan man opleve på rejse til Miami.
Læs mere hos Lonely Planet.

Du kan også tjekke vores tidligere indlæg om nyheder fra Florida, for eksempel her.

 

Forlænget juleweekend i Bloomington, Minnesota

Vi er fans. Af juleshopping i Mall of America. Det enorme indkøbscenter liger Bloomington lige uden for tvillingebyerne Minneapolis og St. Paul i staten Minnesota.

På en forlænget juleweekend kan du opleve langt mere end blot shopping i Mall of Americas over 500 forretninger, selvom det også en oplevelse i sig selv. Og tag endelig børnene med, for der er masser af vilde og sjove ting, de kan foretage sig.

Mall of America er ikke bare et stort shoppingcenter, det er et amerikansk fænomen, og det er altså ikke så skørt at holde forlænget juleweekend her som det kan lyde. Her er virkelig rigtig mange sjove oplevelser! Og i december måned er alt pyntet op til jul for at give den helt rigtige julestemning. Og så kan børnene selvfølgelig også møde Julemanden i Mall of America. I kan flyve via Island med Islandair til Minneapolis / St. Paul til rimelig pris, hvis I vælger afrejsedatoer med omhu. Tjek selv her.

Tjek vores miniguide til juleshopping i Mall of America lige her.

Overblik

Mall of America er stort, meget stort. Det er også overvældende, men her er god plads, så det aldrig bliver for overvældende. Her finder du 520 forskellige forretninger, 50 restauranter og et utal af underholdningstilbud. Centeret er i fire etager og modtager 40 millioner besøgende om året. Lidt under halvdelen af dem er faktisk turister! Der er rigeligt med parkeringspladser i Mall of America, men du kan også bo på et af hotellerne i nærheden. Der er nemlig så meget andet at foretage sig udover juleshopping i Mall of America, at to hele dage ikke er for meget. Få overblik over centeret her. Og her kan du downloade Mall of Americas store guide.

Juleshopping i Mall of America
Den store rotunde i Mall of America. Foto (c) jpellgen.
På forlænget weekend i et storcenter

Overskriften lyder måske helt tosset, men det er altså ikke så tosset endda. Du kan booke dig ind på et af de omkring 40 hoteller, som ligger i nærheden af Mall of America i Bloomington. De fleste hoteller har gratis shuttlebus til centeret flere gange om dagen. Et par af hotellerne er endda forbundet med centeret, så man hurtigt kan komme af med sine indkøbsposer. Har du børn med er det ekstra praktisk at bo så tæt på herlighederne som muligt. Du kan få et overblik over områdets mange hoteller her.

Ingen sales tax på juleshopping i Mall of America

Er du på udkig efter at købe nyt tøj eller nye sko, er det rart at vide, at der ikke er amerikansk sales tax på hverken det ene eller det andet i Mall of America. Udvalget af butikker er meget stort, men det er ikke her, du finder de store designerbrands eller deres flagskibsforretninger. Til gengæld er der mange gode køb at gøre hos Anthropologie, der sælger tøj og interiør, Kate Hudsons Fabletics, der har sportstøj til kvinder på hylderne eller skotøjsbutikken Steve Madden.

Underholdning i Mall of America

Der kommer til at gå meget mere tid med at udforske de forskellige underholdningsmuligheder end med juleshopping i Mall of America! Og det kommer til at blive vanskeligt at få hevet børnene væk fra alt det sjove. Midt i centeret ligger Nickelodeon Universe, som er en stor forlystelsespark, særligt for børn, også de lidt større. Her er karruseller, pariserhjul, vilde rutchebaner og mange andre sjove forlystelser. De store Lego- og American Girl-butikker er også dødsikre hits for ungerne. Tro os, når vi siger, at én enkelt dag ikke er nok. Slet ikke, hvis der også skal være tid til at købe ind.

Juleshopping i Mall of America
Udsnit af den store forlystelsespark i Mall of America. Foto: kurafire.
Masser af mad i Mall of America

Du kan selvfølgelig også spise i Mall of America. Her er alt fra den hurtige snack over klassisk fast food til rigtige restauranter. Trænger du til en rigtig god burger, er det oplagt at prøve Wahlburger, hvor hele familien kan sidde ned. Her er også et stort food court, som er godt, hvis man er mange og alle vil prøve noget forskelligt. Tilfredsstil til slut den søde tand hos Great American Cookie.

Juleshopping i Mall of America
Udsnit af den store food court i Mall of America. Foto (c) coolmikeol.
Tid tilovers?

Hvis I har tid tilovers, skal I selvfølgelig også besøge Minneapolis og St. Paul. Og hvis det er december, sne og koldt udenfor, er det rart at vide, at begge byer har deres eget skyway-system. Her kan man nemt bevæge sig rundt i det mest af downtown i begge byer i det indendørs system af “tunneler”. Skyways i Minneapolis og St. Paul ligger som regel i 2. sals højde. Begge byer byder på mere shopping, restauranter og oplevelser. Har du fået lyst til at læse en spændende krimi, der forgår i Minneapolis og St. Paul? Så tjek John Sandfords Lucas Davenport-krimier. Vi har skrevet om en af bøgerne i serien her.

 

 

100 året for 19. amendment

Kvinder fik valgret i USA

I 2019 er det 100 år siden, kvinder fik valgret i USA. Det bliver markeret på forskellig vis i løbet af året, blandt andet i Washington, DC.

Skulpturen på billedet ovenfor hedder ‘Portrait Monument to Lucretia Mott, Elizabeth Cady Stanton & Susan B. Anthony’. Skulpturen står i US Capitol i Washington, DC og er udført at kunstneren Adelaide Johnson i 1920. De tre kvinder, som skulpturen portrætterer var alle hovedaktører i den amerikanske sufragette-bevægelse, som førte til den amerikanske forfatnings 19. ændring (19. amendment), der bevirkede, at kvinder fik valgret i USA. Læs mere om skulpturen her på US Capitols hjemmeside.

National Portrait Gallery fejrer at kvinder fik valgret i USA

Udstillingen Votes for Women: An American Awakening, 1840-1920 åbner d. 20. marts 2019 på National Portrait Gallery i Washington, DC. Den løber frem til 20. januar 2020, så der er rig mulighed for at opleve udstillingen for eksempel på sommerferien til USA’s hovedstad.

Udstillingen fejrer først og fremmest, at kvinder fik valgret i USA med 19. amendment, men fokus er på ofte oversete kvinder og organisationer, som pressede på for at få indført valgret.

I løbet af 2019 vil National Portrait Gallery og andre kulturinstitutioner i Washington, DC være vært ved yderligere udstillinger, symposier og forestillinger, som er inspireret af 100-året for kvinders valgret.

Smithsonian Institution

National Potrait Gallery er en Smithsonian Institution, hvilket betyder, at der er gratis adgang for alle på museet. Og det er altid et besøg værd. Som navnet mere end antyder, handler det om portrætter. Det er portrætter af amerikanere, der gennem historien har været med til at forme USA til det landet er i dag. Du kan blandt meget andet se de nye portrætter af den tidligere præsident Barack Obama og den tidligere førstedame Michelle Obama. Året igennem er der forskellige særudstillinger. Læs mere om museet her.

Der er mange muligheder i Washington, DC, men også uden for byen. Det har vi skrevet om her.