Mardi Gras i New Orleans

I år er der Mardi Gras i New Orleans d. 5. marts 2019. Det store karneval fejres hele verden denne dag, men det er festen i New Orleans, der er den mest kendte.

Mardi Gras betyder fede tirsdag på fransk, og markerer begyndelsen på den kristne faste. På dansk kan dagen også benævnes hvide tirsdag. Det er den tirsdag, der følger efter flæskesøndag og flæskemandag og som kommer før askeonsdag.

Mardi Gras i New Orleans er fyldt med traditioner, og festlighederne begynder længe inden selve Fat Tuesday.

Forberedelser til Mardi Gras i New Orleans

Der har været Mardi Gras-karneval i New Orleans hvert eneste år siden 1857. Forberedelserne til det store karneval begynder allerede d. 6. januar på Helligtrekonger. Den dag bliver der afholdt Helligtrekongers-bal i byen, der er parade igennem French Quarter og en særlig flok kører udklædte gennem byen med St. Charles-sporvognen.

King Cake

En særlig tradition, der også begynder på Helligtrekonger, er at spise King Cake. Der er gemt en lille plasticbaby i kagen, og den, der finder babyen, skal købe den næste kage – eller holde en fest. Kagespisningen fortsætter pr. tradition indtil om aftenen på selve Mardi Gras. En del af Mardi Gras er nemlig også at gå til bal. Mange af ballerne i dag bliver holdt af organisationer, parader eller de særlige krewes.

Hvad er krewes?

Krewes er medlemmerne i de forskellige organisationer, der fejrer Mardi Gras i New Orleans. For det meste i parader eller til Mardi Gras-baller. Hvert krewe har sin egen historie og egne traditioner. Nogle krewes består kun af mænd, nogle kun af kvinder. Der er også krewes, som består af både mænd og kvinder. Nogle krewes har deres eget hof med konge, dronning, hofdamer og så videre. Paraderne, som de forskellige krewes arrangerer, har forskellige temaer fra år til år. Du kan læse mere om krewes i New Orleans her.

Det store karneval

Festlighederne op til Mardi Gras begynder altså allerede d. 6. januar. Kulminationen er det store karneval med mange parader og festligheder dagen inden askeonsdag. I år er selve Mardi Gras d. 5. marts (2019). Men skal du til New Orleans i perioden efter 6. januar og inden askeonsdag, er der faktisk god mulighed for at opleve festligheder i byen. Du kan også opleve mange andre sjove ting i New Orleans. Vi har for eksempel skrevet om hjemsøgte New Orleans og om ti ting, vi mener, man skal se i byen.

Husk at bestille fly og hotel/indkvartering i rigtig god tid, hvis du skal til New Orleans og opleve Mardi Gras.

2 thoughts on “Mardi Gras i New Orleans

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *