Savannahs historie

Savannah byder gæstfrit alle besøgende hjerteligt velkommen, og den interesserede kan fordybe sig i de amerikanske sydstaters historie på både godt og ondt, især Savannahs historie, den typiske sydstatsarkitektur, masser af kunst, særegen litteratur og det traditionelle køkken.

Vi krydser hængebroen over Savannahfloden og lander mere eller mindre på havnen i Savannah, den ældste by i delstaten Georgia. Den blev grundlagt i 1733 og er dermed efter amerikansk målestok ikke bare gammel, men ældgammel. Med til Savannahs historie hører også, at byen er så bedårende, at selv fremadstormende nordstatstropper ikke nænnede at ødelægge den under borgerkrigen (1861-1895).

River Street ved havnen i Savannah. Foto: Visit Savannah.
Havnen i Savannah

Med sin beliggenhed ved Savannahfloden og Atlanterhavet blev byen efter grundlæggelsen lynhurtigt en af de vigtigste og mest velhavende havnebyer i Syden. Rigdommene kom fra handel med bomuld, ris og slaver, som ofte ankom direkte til Savannah fra Vestafrika.

Havnen i Savannah er stadig en af de travleste i Nordamerika, men havnefronten – River Street – er i dag også en attraktion med masser af barer, restauranter, souvenirbutikker, marked og flere gode hoteller. Nedenfor Hyatt Regency ligger der turistfloddampere, der flere gange dagligt tilbyder guidede flodture mod betaling. Lidt længere nede ad havnefronten lægger små færger til og fra som er gratis at benytte for både lokale og besøgende.

Savannahs historie
Et af de gamle pakhuse på havnen i Savannah, som i dag fungerer blandt andet som restaurant.
The Waving Girl

Havnefronten er moderniseret, men har mange steder bevaret det rustikke havnemiljø med rå pakhuse, den gamle bomuldsbørs og andre historiske bygninger. For enden af River Street står en statue af en vinkende pige og hendes hund. Pigen Florence Martus (1868-1943), som hver dag i 44 år hilste skibene i havnen enten velkommen eller farvel ved at vinke med et lommetørklæde eller en lanterne. The Waving Girl er en del af Savannahs historie.

Savannahs historie bag de fine facader

Vi forcerer de stejle stentrapper fra River Street og havnefronten og står efter få skridt i det historiske kvarter. Vi forstår pludselig, hvorfor general Sherman bad om, at Savannah ikke blev ødelagt. Rundt om de små, grønne byparker, som der er 22 af i alt, ligger det ene smukke gamle palæ efter hinanden. Palæer og villaers søjlebårne terrasser, egetræer med spansk mos hængende fra grenene, palmer og haver er velholdte og skaber præcis dén sydstatsstemning, som emmer af Borte med blæsten, store kjoler, af gamle traditioner, skønhed og gode, gamle dage.

Savannahs historie
Owens Thomas House er et af de mest kendte, historiske huse i Savannah.
Bag de fine facader

Bag palæernes fine facader finder man dog den grimme side af Sydstaternes og Savannahs historie. De velhavende Savannahborgere holdt slaver, som ofte var stuvet sammen i særlige slavehytter bag de store hovedhuse. Slaverne boede og arbejdede under kummerlige forhold, familier blev splittet ad og ofte kunne slaver ikke bevæge sig frit rundt.

Besøg for eksempel Owens Thomas House i det historiske kvarter. Her er guider, der ikke maler historien rosenrød og som også viser de relativt velbevarede slavekvarterer for de besøgende.

Midnat i det gode og ondes have

Mercer Williams House på Monterey Square fortæller en anden historie, der fokuserer på antikvitetshandleren Jim Williams (1931-1990) private kunstsamling og klassiske møbelkunst. Den uofficielle historie om Mercer Williams House handler om Jim Williams og hans elsker Danny Hansford, som Williams blev sigtet for at have slået ihjel i huset. Williams blev dog senere frikendt, men hele historien er totalt tabu på besøg i huset, og guiderne bliver sure over at få spørgsmål om mordet. Mordet kom senere til at spille en stor rolle i bogen Midnat i det gode og ondes have og Clint Eastwood-filmen af samme navn.

Savannahs historie
Bird Girl-statuen står i dag på Jepson Center for the Arts i Savannah.
Bonaventure Cemetery

I både film og bog udspiller en central scene sig på kirkegården Bonaventure, der ligger lidt uden for byen. Selvom det er både højlys dag og ganske varmt, gyser det lidt i os, da vi kommer derud. Her står små forvitrede gravsten overgroet med mos side om side med store marmormausoleer, det vrimler med statuer af sørgende engle og andre figurer i smukt forfald og det hele er rammet ind af flagrende, sølvgråt og grønt spansk mos. Det var også herude, at skulpturen Bird Girl stod, men efter filmen havde haft premiere blev hun så populær, at hun måtte fjernes. Se hende i stedet på Jepson Center for the Arts på W. York Street midt i det historiske kvarter.

Savannahs historie
Bonaventure Cemetery i Savannah, Georgia er meget stor og på kirkegårdens hjemmeside kan gæster downloade et oversigtskort og andre nyttige ting.
Fru Wilkes spisestue

Bordene i Mrs. Wilkes Dining Room står dækket op med hvide duge, kølig iste og fade med frisklavet friturestegt kylling, bløde bisquits, gule majsmuffins, sød kartoffelsoufflé og brun sovs, når etablissementet slår dørene op kl. 11.00. Sådan har det været siden 1943. Spisestuen hører med til Savannahs historie, og den enkle, friske, veltillavede og dybt traditionelle sydstatskost hos Fru Wilkes er et trækplaster blandt både besøgende og lokale. Man kan ikke bestille bord, men møder bare op så tidligt som muligt og stiller sig i kø. Spisestuen, der ligger på W. Jones Street, åbner kl. 11 og lukker kl. 14. Man kan kun betale kontant.

Det lokale køkken

Det lokale køkken er en stor del af Savannahs historie. Det er også stærkt præget af byens beliggenhed ved floder og hav. Fra det sumpede lavland kommer østers, muslinger, rejser, krebs og krabber i spandevis til Savannahs restauranter. Rejer og krabber bliver blandt andet brugt i den populære Low Country Boil, en slags biksemad, der også indeholder krydrede pølser, kartofler og majs.

Savannahs historie
En stor portion Low Country Broil med blandt andet krabbeklør, rejer og muslinger.
Lidt fakta

Savannah ligger i delstaten Georgia i det sydlige USA, hvor klimaet typisk er varmt og fugtigt. Især om sommeren, der kan blive meget varm og lummer. Bedste rejsetidspunkter er forår og efterår.

Lad bilen stå på hotellet. Det er let at komme til Savannah i bil fra fx Atlanta. Interstate 16 ender bogstavelig talt midt i det historiske område, men lad bilen stå på hotellet. Byen er overskuelig og man får meget mere ud af at spadsere. Desuden svært at finde parkering.

Der er ikke direkte fly til Savannah, men gode indenrigsforbindelser fra fx Washington, D.C., som SAS har flere direkte flyvninger til om ugen. Alternativt fly fra Danmark til Atlanta med mellemlanding og lejebil der fra.

Inspiration

Få mere inspiration til at udforske Savannahs historie på Visit Savannahs hjemmeside her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *