Skyskrabere på Manhattan

Manhattan er fyldt med klassiske skyskrabere, der stadig er arkitektoniske vidundere og kendte over hele verden. Vi har udvalgt fem forskellige fra begyndelsen af 1900-tallet.

Mange af de af de klassiske skyskrabere på Manhattan står stadig. Side om side med de moderne danner de den velkendte New York skyline.

Efter den amerikanske borgerkrig, der sluttede i 1865, oplevede det nordlige USA et stort, økonomisk opsving. Industrialiseringen gjorde det muligt at tage nye byggemetoder i brug, og det passede fint med, at pladsen i de store byer blev mere og mere trang. Det var tid til at begynde at bygge i højden, og allerede fra slutningen af 1800-tallet begyndte skyskraberne at skyde til vejrs på Manhattan.

Klassiske skyskrabere Manhattan New York
De fleste skyskrabere i New York ligger på spidsen af Manhattan –
Lower Manhattan – og i Midtown. Billedet er taget fra 86. etage i Empire State Building, en af vores fem klassiske skyskrabere. Den allerhøjeste bygning er One World Trade Center, der med sin spids strækker sig 541 m mod himlen. Tårnet er det højeste i New York og står tæt på det sted, hvor tvillingetårnene, det oprindelige World Trade Center, stod indtil 11. september 2001.
Flatiron Building
Klassiske skyskrabere New York Flatiron Building Manhattan
Flatiron Building – Strygejernsbygningen – er bygget i 1902 og er New Yorks ældste bevarede og mest berømte skyskraber. Derfor har den selvfølgelig plads på vores liste med fem klassiske skyskrabere på Manhattan. Selvom den med sine 93 m og 21 etager ikke er himmelstræbende høj, har dens trekantede form gjort den kendt i hele verden. Formen mindede folk om et strygejern, og bygningens oprindelige navn Fuller Building kom aldrig til at bide sig ordentligt fast. I dag kaldes den ikke andet end Strygejernsbygningen. Den er bygget på et stålskelet, hvilket var en helt ny metode i 1902. Det betød blandt andet, at de bærende mure ikke behøvede at være så tykke som i ældre byggerier. Flatiron Building ligger i et kryds mellem Broadway og 5th. Avenue og 22.og 23. gade og i øvrigt i gåafstand til Empire State Building.
Woolworth Building
Klassisk skyskraber Woolworth Building Manhattan
Woolworth Building er bygget i 1913 og var med sine 241 m og 58 etager New Yorks højeste bygning indtil 1930. Selvom bygherren Frank W. Woolworth protesterede, gik bygningen allerede ved sin åbning under navnet “Handelskatedralen”. Den gotiske byggestil, som arkitekten Cass Gilbert benyttede, er da også modelleret over europæiske katedraler, for eksempel Notre Dame. I dag hører Woolworth Building med til de klassiske skyskrabere i New York. Frank W. Woolworth var så rig, at han betalte for byggeriet kontant. På billedet til højre ses også One World Trade Center, der står omtrent på det sted, det oprindelige World Trade Center stod indtil 11. september 2001. Woolworthbygningen, der ligger på Broadway over for New York City Hall og tæt på Wall Street tog ikke skade, da tvillingetårnene styrtede sammen. Foto (c) gigi_nyc. Bragt under Creative Commons-licens.
40 Wall Street (Trump Building)
Klassisk skyskraber New York 40 Wall Street Manhattan
40 Wall Street (i dag The Trump Building) stod færdigt i 1930 og var i ganske kort tid den højeste bygning i New York, ja, i verden faktisk. Nummer 40 på Wall Street er en af de klassiske skyskrabere og er 255 m høj og har 71 etager. Arkitekten bag, H. Craig Severance, befandt sig i et kapløb med sin tidligere partner William Van Alen om at bygge den højeste bygning. Van Alen stod bag byggeriet af Chrysler Building, og da han afslørede spiret på Chryslerbygningen, måtte Wall Street 40 se sig slået som verdens højeste bygning. 40 Wall Street blev oprindeligt bygget til Bank of Manhattan og blev i 1995 solgt til Donald Trump og kaldes nu The Trump Building (ikke at forveksle med The Trump Tower, der ligger længere nordpå). 40 Wall Street ligger ved siden af New Yorks børs og Federal Hall. Foto (c) Michael Zanussi. Bragt under Creative Commons-licens.
Chrysler Building
Klassiske skyskrabere New York Chrysler Building
Endnu en af de helt klassiske skyskrabere er Chrysler Building, som også stod færdig i 1930. Da spiret, som var blevet bygget i al hemmelighed, blev sat op, overgik bygningen nemlig 40 Wall Street. Dermed blev skyskraberen verdens højeste bygning på 318 m med 77 etager. Chrysler Building er opført i typisk Art Deco-stil og er udsmykket med blandt andet vandspy-gargoiler udført som bilornamenter. Ikke så mærkeligt i betragtning af, at det var bilmagnaten Chrysler, som stod bag opførelsen. I mange år blev nye Chrysler-modeller udstillet i bygningens forhal. Chryslerbygningen ligger i Midtown i krydset Lexington Avenue og 42. gade og er et smukt Newyorker-vartegn.
Empire State Building
Klassiske skyskrabere New York Empire State Building Manhattan
Empire State Building blev bygget færdig i 1931. Den er både New Yorks og måske verdens mest kendte klassiske skyskraber. Empire State Building er 443 m høj, når spidsen af spiret tælles med og har 102 etager. Empire State Building var i mere end 40 år verdens højeste bygning. Rekorden blev overgået af det første World Trade Center-tårn i 1970. Da tårnene faldt i 2001 blev Empire State Building igen New Yorks højeste bygning. I dag er det det nye World Trade Center, der er New Yorks højeste bygning. Empire State Building er bygget i Art Deco-stil og er et populært udflugtsmål i New York. Gæster kan mod betaling tage elevatoren op til 80., 86. og 102. etage og beundre udsigten over hele New York og noget af New Jersey. Empire State Building ligger på 5th. Avenue mellem 33. og 34. Street.

Brug for et hotel på Manhattan? Tjek vores indlæg om Hotel The Lexington her. Kommer du til New York omkring juletid, kan du læse om fem juletraditioner i byen her.

4 thoughts on “Skyskrabere på Manhattan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *