Den 21. august 2017 bliver USA’s vestkyst omdrejningspunktet for et af naturens mest utrolige – og sjældne – fænomener. 

Her vil staten Oregon nemlig blive udsat for total solformørkelse; en sjælden himmelsk begivenhed, hvor månen passerer foran solen og blokerer lyset fuldstændigt, så dagslys bliver til tusmørke. Folk, der planlægger at besøge Oregon på dette tidspunkt, bør sætte kryds i kalenderen, da den næste mulighed for at se en total solformørkelse i Oregon ikke vil finde sted inden for de næste 100 år!

Solformørkelsen kan kun ses fra jordens overflade, hvis man befinder sig indenfor et relativt smalt bælte, også kaldet ”the path of totality”, der er omkring 145 kilometer bredt. Inden for dette område er solen fuldstændig formørket af månen, og månens skygge på jorden gør, at observatører vil opleve tusmørke i flere minutter. Samtidig falder temperaturerne, og stjerner bliver synlige.

Oregon Solformørkelse
Solformørkelsesbæltet d. 21. august 2017 hen over Oregon. PR-foto fra Atlantic Link.

Byer der ligger tættest på bæltet har de bedste udsigtsmuligheder. Den 21. august starter ”the path of totality” i Stillehavet nord for Hawaii for derefter at gå i land på Oregons kyst, lige nord for Depoe Bay, kl. 10.15. Derfra kører månens skygge mod øst til Salem, Oregons hovedstad og den største by i bæltet, hvor tusindvis af mennesker forventes at fejre det cirka to minutters lange tusmørke. En række begivenheder vil i dagens anledning finde sted i Salem-området på vinmarker, ved Oregon State Capitol og mange andre steder.

Mod øst vil månens skygge passere over Madras (hvor Oregon Solarfest vil fejre begivenheden), Mitchell (hvor Symbiosis og Oregon Star Party også afholder særlige udsigtsarrangementer), John Day og Baker City (hvor Geiser Grand Hotel vil være vært for et specielt arrangement med oplæg fra rumforskere). På grund af månens hurtige bevægelse rundt om jorden, vil månens skygge krydse hele Oregon i løbet af kun 12 minutter!
Flere folk fra byerne vil højst sandsynligt søge mod de steder, hvorfra man kan opleve den totale solformørkelse, så vær forberedt på menneskefyldte veje.

Oregon Solformørkelse
Husk briller, når du skal se mod solen og solformørkelsen. PR-foto fra Travel Oregon

Befinder du dig tilfældigvis i Oregon i en by uden for bæltet, så fortvivl ikke: Mange byer vil stadig kunne opleve omkring 99 procent af fænomenet, og du kan nyde den delvise solformørkelse i både Portland, Eugene eller Bend.

Flere byer i Oregon afholder da også særlige arrangementer til ære for solformørkelsen – og den fejres på bedste Oregon-manér med vin, musik, historie, videnskab og udendørsaktiviteter. Se nogle af de mange begivenheder, der finder sted HER.

Har du planer om at tage et kig op på himlen, så husk at bære certificerede solformørkelsesbriller med ISO- eller CE-mærket for at undgå permanente øjenskader. Kun i det øjeblik, hvor månen er gledet helt ind foran solen, er det sikkert at tage dem af. Tjek eventuelt disse gode solformørkelsessikkerhedstips fra NASA.

Få flere spørgsmål besvaret om Oregon solformørkelsen HER.

Og læs de 5 ting, du skal vide om den store dag HER.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *